المركز السويدي للمعلومات
لدعم الهجرة واللجوء في اوروبا والسويد

Myndighet tycker att skolor ska ha mer vegetarisk mat

Det ska finnas mer vegetarisk mat i skolan. Och mindre socker. Det tycker myndigheten Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket är en myndighet som ger information till människor om vad som är bra och dåligt att äta. De ger råd till gravida och de skriver vilka gifter det finns i olika mat. De ger också råd till skolor om skolmaten. Nu har de skrivit nya råd om skolmat.

Livsmedelsverket tycker att maten i skolan ska vara mer vegetarisk och att det ska finnas mindre socker i skolan. De tycker att det alltid ska finnas vegetarisk mat som alla barn får äta. Det är bra för barnen och för miljön, tycker Livsmedelsverket. De säger att skolmaten kan användas för att nå FN:s mål om global utveckling. Då måste vi äta mer vegetarisk mat och mindre kött.

Idag måste skolorna ge specialmat till många barn. Det är till barn som inte äter vissa saker på grund av religion eller sjukdom. Det har blivit många fler den senaste tiden som vill ha specialmat i skolan. Det är för många, tycker Livsmedelsverket. De menar att skolorna inte behöver ge specialmat till alla som vill ha det. Istället kan de alltid ha vegetarisk mat som alla får ta av.

Livsmedelsverket tycker också att det inte ska få finnas godis och läsk i skolan. Många skolor har kaféer som säljer mycket socker. Det tycker Livsmedelsverket inte ska finnas.