المركز السويدي للمعلومات
لدعم الهجرة واللجوء في اوروبا والسويد

Patienter kan dö när sjukhus saknar sjuksköterskor

Det saknas sjuksköterskor i Sverige. Särskilt i norra Sverige och i stora städer. Det gör att sjukhusen har för många patienter. Och patienterna får vänta länge på vård. Det skriver tidningan Dagens medicin.

Förut hyrde sjukhusen in sjuksköterskor. De sköterskorna jobbade för andra företag. Det är företag som hyr ut personal till sjukhusen. Men det blev dyrare för sjukhusen. Det har kostat mycket pengar att hyra sjuksköterskor. Därför vill sjukhusen inte längre göra det. De vill hellre anställa sjuksköterskor. Det har landstingen bestämt. Det är landstingen som bestämmer om sjukhusen.

Men sjuksköterskorna tycker att de tjänar för lite pengar på sjukhusen. Och nu har många sjukhus svårt att hitta sjuksköterskor som vill jobba. Därför kan de inte ge vård till så många patienter. De måste stänga platser på sjukhusen. Det kan vara farligt för patienterna. Sjukhusen får för många patienter och de kan dö om det saknas sjuksköterskor. Det säger överläkaren Jan Brun på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Det är värst i norra Sverige. I Norrbottens län har de stängt nästan 30 procent av platserna. I Stockholm och Göteborg finns det också många stängda platser där patienter inte kan få vård