المركز السويدي للمعلومات
لدعم الهجرة واللجوء في اوروبا والسويد

Nyanlända och svenskar träffas och upplever kultur tillsammans

Kulturkompis är ett projekt där nyanlända och svenskar träffas och upplever kultur tillsammans. De går till exempel på teater, och pratar sedan om föreställningen på svenska.

Det var studieförbundet Bilda som startade projektet Kulturkompis för två och ett halvt år sedan. De ville att nyanlända och svenskar skulle möta varandra. De tänkte att kultur förenar människor över hela världen.

Solveig Westerbom arbetar med projektet. Hon säger att projekett handlar om tre saker. Att få en kulturupplevelse, att få nya vänner, och att träna på att prata svenska.

– Det är egentligen tre saker: en kulturupplevelse, att få nya vänner, och att få prata och öva svenska. Samtala om det man har varit med om, säger Solveig Westerbom till Kulturnytt.

De som är med i projektet möts i grupper. I varje grupp finns två nyanlända personer, och två personer som har bott länge i Sverige. De får gratis biljetter för att gå på olika kulturevenemang, som teater, konsert och bio. Gruppen träffas efteråt och pratar om det de har upplevt. 

Tatyana Sarayeva har bott i Sverige i tre år nu. Hon är med i projektet Kulturkompis. Hon säger att hon lär sig mycket av att prata med de andra personerna i gruppen.

– Kulturkompis är mer än kultur för mig. Det är att dela kunskap, att dela erfarenhet. Att dela kunskap om mitt land, och få veta mer om andra människor, säger Tatyana Sarayeva till Kulturnytt.

Projektet började 2016. Nu finns det i 13 städer i Sverige. Studieförbundet Bilda arbetar för att sprida projektet till ännu fler städer.